Direktøren ser fremad: Vi skal være på forkant med kundernes behov

20. august 2024

Direktøren ser fremad: Vi skal være på forkant med kundernes behov

I anledningen af sit 10-års jubilæum som direktør for Softværket, deler Jan Elmstrøm Blaabjerg ud af sine tanker om Softværkets fremtid. Der bliver dog også tid til at kigge lidt tilbage på årene, der er gået i direktørstolen.

For 10 år siden gik Jan Elmstrøm Blaabjerg rundt med et brændende ønske om at komme ind i forsyningssektoren og arbejde med IT.

På det tidspunkt havde han i mange år arbejdet med at udvikle, sælge og supportere brancheløsninger – og nu var blikket altså rettet stift mod forsyningsbranchen.

Og det lyder jo nærmest for godt til at være sandt, men ikke desto mindre faldt tingene i hak, og Jan Elmstrøm Blaabjerg landede jobbet som direktør i Softværket.

Men det var ikke kun fordi, han havde drømt om at komme ind i branchen, at han takkede ja til jobbet, fortæller han. Værdierne i virksomheden stemte i høj grad overens med hans egne – og det har været afgørende for, , at han nu har været i virksomheden i foreløbigt 10 år.

- Det, der er helt unikt for Softværket er, at vi har nogle ejere, som tænker langsigtet og har et mål om at få skabt de bedste løsninger for branchen. Vores ejere vil gerne investere i virksomheden, og det gør mit arbejde med at udvikle den enormt spændende, forklarer han og fortsætter:

- De kollegaer jeg har, er selvfølgelig en ekstra bonus. Det er en fantastisk organisation med medarbejdere, som tager initiativ, er ansvarlige, har et højt fagligt niveau, prioriterer høj kundeservice og samtidig har det sjovt med hinanden. Det er en perfekt cocktail.

Brancheindsigt skaber værdi i en mere kompleks verden

Siden Jan Elmstrøm Blaabjerg satte sig ved roret i Softværket for 10 år siden, er der sket lidt af hvert.

Nye IT-løsninger er kommet til, gamle er blevet opgraderet gevaldigt, navnet er skiftet ud og både omsætning og antallet af medarbejdere er fordoblet.

Men fokus er stadig på at skabe værdi for forsyningsbranchen gennem de mange IT-løsninger og -services, vi leverer, understreger han:

- Vores opgave er jo at være garant for, at det vi udbyder til kunderne, også er det, de har brug for. Og fordi alt i forsyningsbranchen er blevet mere komplekst, stiller kunderne større og større krav. Det gælder for alle vores løsninger, siger han og fortsætter:

- Vi ville ikke kunne følge med udviklingen, hvis vi stadig hang fast i at udvikle alting selv. For os har det betydet, at vi nu fokuserer på, hvor vi kan skabe værdi ved at tilføre brancheindsigten fra forsyningssektoren til de bedste standardløsninger, der findes på markedet.

Cloud-teknologi bliver fremtiden

Med Softværkets store udviklingsprojekt, som flytter forbruger- og finanssystemet Forsyning|FOF over på en cloud-baseret platform, har man allerede indvarslet de kommende års udvikling, forklarer Jan Elmstrøm Blaabjerg.

- Det er den retning, vi fortsætter i: Alle vores løsninger bliver cloud-baseret i fremtiden. Vi kommer i den forbindelse til at tage endnu mere ansvar for kundernes IT-sikkerhed, end vi allerede gør i dag, for kravene og kompleksiteten bliver kun ved med at stige, siger han.

I takt med overgangen til cloud-teknologi forventer direktøren desuden, at man vil begynde at øge sine services indenfor outsourcing – herunder både værksadministration og ledningsadministration.

- Det er blevet sværere for forsyningerne at rekruttere og fastholde de rette kompetencer, og samtidig er man blevet mere presset på tid. Det er en udfordring, vi gerne vil være med til at løse, fortæller han og fortsætter:

- Samtidig vil vi også have fokus på at øge vores kundegrundlag indenfor både fjernvarme- og vandværker. Der er et stort sammenfald imellem, hvad de to brancher har brug for, og det giver nogle gode synergier. Derudover er et større kundegrundlag med til at finansiere endnu mere udvikling af vores løsninger og dermed i sidste ende gøre dem billigere for vores eksisterende kunder.

På forkant med udviklingen – også fremover

Som vores kunder foretrukne partner indenfor IT og en betydende leverandør til forsyningsbranchen har Softværket et ansvar for at være på forkant med udviklingen på kundernes vegne – både når det kommer til den teknologiske udvikling og kundernes behov mere generelt, understreger Jan Elmstrøm Blaabjerg.

- Det betyder, at vi også i fremtiden skal være proaktive, når det kommer til nye teknologier og hvordan vi kan bringe dem i spil i forsyningsbranchen. Det kan for eksempel være AI som det nyeste eksempel, men i det hele taget er vi meget opmærksomme på, hvordan vi kan sætte strøm til endnu flere processer med digitale løsninger, siger han og fortsætter:

- I den opgave er den tætte dialog og det gode samarbejde, vi har med branchen og særligt vores brugergrupper med til at hjælpe os til at forudse, hvad der kommer til at ske i branchen – sådan så vi kan udvikle nye produkter i takt med, at branchen får brug for det.

Selv glæder direktøren sig til at fortsætte arbejdet med at sikre udviklingen i Softværket og de gode rammer for medarbejderne, fortæller han:

- Selvom jeg tænker strategisk, er jeg samtidig meget handlingsorienteret, når det kommer til mit arbejde – så det, jeg ser frem til i de kommende år, er at sikre, at vi kommer i mål med de initiativer, vi har igangsat, siger han og tilføjer til sidst:

- Jeg tror ikke på, at vores vækstrejse er slut. Det er ikke fordi, væksten er et mål i sig selv, men fordi jeg helt oprigtigt tror på, at vi har meget, vi kan hjælpe vores kunder med – også i fremtiden.

//